Belépés
FőoldalHírekKeresésRegisztrációBelépés

Dugulás elhárítás, bontás és csőgörény nélkül, garantált eredménnyel, olcsón, gyorsan, egyszerűen! Minden, ami a dugulással, dugulás keletkezésével, a dugulás elhárításával kapcsolatos, azt itt megtalálja!

Webáruház
Elérhetőségeink:

Lakossági felhasználók

PERIDOX termékek

Cikkek, érdekességek

Gy.I.K.

Adatvédelmi nyilatkozat

Vírus Vírus
2009-08-16 09:18:38

Vírus

Vírusoknak nevezzük a legkisebb ismert mikroorganizmusokat, méretük körülbelül 20 és 400 nanométer közötti. Felfedezésük Ivanovszkij, orosz kutatóbiológus 1892-ben végzett kísérleteihez köthető. Kísérleteiben megbetegedett dohánylevelek nedvét baktériumszűrőn átszűrte, majd ezzel a szűrlettel egészséges növényeket tudott megfertőzni. Így jött rá, hogy a baktériumoknál kisebb kórokozók is léteznek, miket még az akkori fénymikroszkóppalsem lehet látni. Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgező, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertőző) anyagok okozzák.

Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. Paraziták önmagukban nem mutatnak életjelenségeket, nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként csak gazdaszervezetben, annak folyamatait felhasználva viselkednek. Így tehát nem egyértelmű, hogy élőlénynek tekinthetjük-e őket.
Egy vírus megfelelő sejtbe jutva, annak működését módosítva több százezer példányban is lemásolhatja magát, ezzel a gazdaszervezet megbetegedését, károsodását okozva. Az új vírusok felgyülemlenek a sejten belül, ami egy idő után felreped és elpusztul.
Sokszorozódásuk: 1. rátapad a sejtre → 2. befecskendezi az örökítőanyagát → 3. átszervezi a gazdasejt működését → 4. a gazdasejt a saját fehérjéjét felhasználva a vírussal azonos új vírusokat termel → 4. a gazdasejt elpusztul és az új vírusok kiszabadulnak, készen a további fertőzésre.
Mivel életükhöz szükség van gazdaszervezetre, nem lehettek a legelső élőlények. Valószínűleg sejtekből kiszakadt, elszabadult genetikai elemek leszármazottai. (lásd: Az önző gén
Tanulmányozásukkal a virológia foglalkozik.
A leggyakoribb vírusos megbetegedés a nátha amelynek a vírusai cseppfertőzéssel terjednek, a lappangási ideje mindössze 1-2 nap és a legfontosabb tünete a légutak begyulladása.
Az influenza szintén cseppfertőzéssel terjedő, járványos fertőző betegség, amely főképpen a légutak nyálkahártyáján okoz gyulladást. A betegség hirtelen hidegrázással, borzongással, lázzal, elesettséggel, étvágytalansággal kezdődik. A felső-légúti tünetek közül gyakran csak a köhögés észlelhető. Általában egy hét alatt gyógyul, szövődményei viszont gyakran jelentkezhetnek. A szövődményeket nem az influenza vírus, hanem a baktérium-társfertőzés okozza.
A bárányhimlő viszonylag ártatlan gyermekbetegség, melynek vírusa 14-21 napos lappangási idővel fertőz és hólyagos kiütéseket okoz. Cseppfertőzéssel és a hólyagok váladékával terjed. A felnőttkori fertőzés életveszélyes is lehet. A fekete himlő súlyos, életveszélyes kiütéses megbetegedés volt. A 20. század végére sikerült teljesen felszámolni.
A járványos gyermek bénulás vírusa az idegrendszert támadja meg; a gerincvelő, vagy az agyvelő károsodása miatt bénulások alakulhatnak ki. A Sabin-cseppek bevezetése óta mindenütt visszaszorult. A vírusos májgyulladás cseppfertőzéssel, széklettel terjed. Sárgaságot, súlyos esetben heveny májzsugorodást vagy májrákot okozhat. Védőoltással megelőzhető.
A veszettség vírusa beteg állatok, főképpen kutya, macska, róka vagy erdei apróvadak harapásával illetve váladékával terjed. A lappangási idő elején beadott oltással a betegség kialakulása megelőzhető.
Az AIDS mozaikszó az angol acquired immune deficienty syndrome kifejezés rövidítése, magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes -t jelent. Főképpen nemi úton terjedő, vírusos betegség. Vírusa (human immune deficienty virus, HIV) a szervezet belső védekezési rendszerét támadja meg, és fokozatosan terjedve a belső védekezés teljes összeomlását okozza. A fertőzéstől a betegség kialakulásáig több év telhet el. A még nem beteg, de a vírusokat már hordozó egyén is fertőz! A HIV csak testnedvek útján fertőz és a vírusnak a vérbe kell bejutnia. Ez jelentősen behatárolja a fertőzés lehetőségeit. A fertőzött személy a vírust testfolyadékaiban (vér, ondó, hüvelyváladék, nyál, verejték, könny) hordozza. Ezekből főképpen az első három tartalmaz olyan sok vírust, ami fertőzést okozhat. E sajátos fertőzési út miatt tekinthető az AIDS elsősorban nemi úton terjedő betegségnek, ezért jelent nagy veszélyt a szexuális partnerek felelőtlen váltogatása. Az AIDS megelőzését a stabil, megbízható monogám partnerkapcsolat szolgálja legjobban, amelyben a partnerek tökéletesen megbízhatnak egymás hűségében. Megbízható párkapcsolat híján a gumióvszer használata és a túlzások elkerülése ajánlott. De a HIV nem csak nemi úton fertőz. Az AIDS-es nő magzata már az anyaméhben megfertőződik, mert a vírus átjut a méhlepényen a magzatba. A bizonyos kábítószereket használók is viszonylag nagyobb gyakorisággal fertőződnek meg. Egyes drogokat, elsősorban a heroint intravénás injekcióval juttatnak a szervezetbe. Gyakran többen ugyanazt a fecskendőt használják, amely az AIDS-es személy vérével mindazokra átviszi a fertőzést, akik utána ugyan azt használták.
Felépítése
Felépítésükre nem jellemző a sejtes szerveződés. Méretük nanométeres nagyságrendű (20-400nm), ezért csak elektromikroszkóppal tanulmányozhatók. Szimmetrikus, kristályos felépítésűek. Egy örökítőanyag-molekulából, ami vagy DNS, vagy RNS lehet, és az azt körülvevő fehérjeburokból (kapszid) állnak. A fehérjeburok jellegzetes geometriája határozza meg a vírus alakját. E körül bizonyos vírusok esetén még egy külső, lipoid jellegű burok is lehet (az ún. peplon, ami a gazdasejtből származik, és a vírus sejtbe történő behatolását segíti).
Fehérjeburkuk szerkezete alapján három csoportba sorolhatók. A helikális vírusok külső fehérjeburka csigavonalban helyezkedik el az örökítőanyag körül. Ilyen például a dohánymozaik-vírus. A kubikális vagy köbös vírusok fehérjeburka teljesen szabályszerű, húsz egyenlő oldalú háromszöglap által határolt idom (ikozaéder). Ilyen szerkezetűek a herpesz vírusok, a bárányhimlő vírusa stb. A binális vírusok kettős szerkezetet mutatnak. Köbös szerkezetű feji és helikális „farok” részből állnak, amelyhez fehérjeszálak kapcsolódnak. Ide tartoznak a bakteriofágok.
Rendszerezés
A vírusok rendszerezése olyan tulajdonságaik hasonlósága/eltérése alapján történhet, mint:
 • a virion morfológiája, alakja
 • a virionban jelen lévő nukleinsav típusa,
 • a szaporodás módja,
 • a gazdaszervezet, tehát a fertőzésre fogékony élőlények és
 • az ezekben okozott megbetegedések.
Csoportosítás a fertőzött élőlények alapján:
 • bakteriofágok, azaz baktériumokat fertőző vírusok
 • növényeket fertőző vírusok
  • mozaikvírusok, például dohánymozaik
  • gyűrűfoltosságot okozók
 • állatokat fertőző vírusok okozta megbetegedések:
  • állatok
   • a száj és körömfájás
   • sertéspestis
   • baromfipestis
   • veszettség
   • madárinfluenza
  • ember
   • influenza
   • sertésinfluenza
   • bárányhimlő
   • rózsahimlő
   • kanyaró
   • mumpsz
   • agyhártya gyulladás
   • agyvelőgyulladás
   • gyermek paralízis
   • herpesz
   • méhnyakrák
   • májrák
   • orr-garat rák
   • szemölcs
   • Hepatitisz (fertőző májgyulladás)
   • HIV
   • Calici-vírus
Védekezés
A vírusok ellen sokáig nem tudtunk gyógyszerekkel védekezni, mert a sejten kívüli vírus semmilyen anyagot nem vesz fel, az átprogramozott saját sejtet pedig a gyógyszer képtelen megkülönböztetni az egészséges saját sejttől. Így vírusfertőzés esetén csak tüneti kezelésre volt lehetőség, mára azonban ez megváltozott, és évről évre egyre újabb antivirális szerekkel bővül az orvostudomány fegyvertára.
Rendkívül primitív életformája miatt képtelen anyagokat felvenni a környezetből, így az orvos által felírt antibiotikumot se. Ezt azért írják fel, mivel a szervezet védekezése legyengül, utat engedve különböző baktériumoknak, miket az antibiotikum hatástalanít.
Antivirális szereket egyes vírusfertőzések megelőzésére és kezelésére lehet alkalmazni. A legelterjedtebben használt ilyen szer az aciklovir, amely szelektíven fejti ki hatását, csak a fertőzött sejtekbe kerül be a virális timidin-kináz (TK) enzim által végzett foszforiláció útján.
A vírusok szaporodásához a legkedvezőbb hőmérséklet a 35-36 Celsius fok, amelyet a szervezet saját hőmérsékletének növelésével lassíthat. A láz tehát természetes védekezési mód, az alacsony lázat ezért nem célszerű csillapítani.
A szervezetnek ismert egy másik védekezési módja is. A huszadik század második felében fedezték fel, hogy a vírussal megtámadott sejt speciális anyagot, az interferont termel, mely a többi sejtbe jutva valamiképp akadályozza azok fertőződését. Az interferonok nagy jelentőséget jelenthetnek a jövőben a vírusok elleni védekezésben. Léteznek interferonos kezelési módok különféle betegségekre, de ezeknek sok esetben súlyos mellékhatásaik vannak.
Forrás: Wikipédia

A fent leírtakon kívül a megelőzés az egyetlen lehetséges, hatékonymód, mely hatékony védekezést tesz lehetővé a különbözőfertőzések ellen, legyen szó gyorsan akár járványveszélyről is. Ehhez a megelőzéshez ad segítséget cégünk a PERIDOX (EHCS) Egyéni Higiéniai Csomaggal.

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?

Ha problémás a takarítás, a tisztítás, a higiénia fenntartása és ehhez keres valami jó megoldást, akkor a PERIDOX a megoldás!

Feliratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
E-mail:

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
eXTReMe Tracker
developed by Centrumnet Systems