Belépés
FőoldalHírekKeresésRegisztrációBelépés

Dugulás elhárítás, bontás és csőgörény nélkül, garantált eredménnyel, olcsón, gyorsan, egyszerűen! Minden, ami a dugulással, dugulás keletkezésével, a dugulás elhárításával kapcsolatos, azt itt megtalálja!

Webáruház
Elérhetőségeink:

Lakossági felhasználók

PERIDOX termékek

Cikkek, érdekességek

Gy.I.K.

Adatvédelmi nyilatkozat

Rugalmas fertőtlenítési rendszerrel vírus, baktérium vegyszerekkel szembeni rezisztensé válása ellen Rugalmas fertőtlenítési rendszerrel vírus, baktérium vegyszerekkel szembeni rezisztensé válása ellen
2009-08-29 09:22:41

Baktériumok, vírusok rezisztenciája elleni megoldások

A baktériumok, vírusok fertőtlenítőszerek elleni rezisztenciája elkerülhetetlen következménye ha az adott területen nem történik meg a szükséges időbeni váltás a fertőtlenítőszerek hatóanyagai között. A rezisztencia kialakulásának mértéke a baktérium és vírus fajtánként és fertőtlenítőszerenként változnak, az összefüggés a fertőtlenítőszerek alkalmazása és a rezisztencia mértéke között többnyire komplex és nem egyszerűen lineáris. A Gram pozitív baktériumok a fertőtlenítőszerek elleni rezisztenciájának következtében eljutottunk oda, hogy lehet olyan kórokozó, amelynek kezelésére csak egy-egy fertőtlenítőszer áll rendelkezésre, de ennek folyamatos használata miatt esetleg kezelhetetlenné válik, a Gram-negatívok esetében pedig a felhasználható fertőtlenítőszerek köre szűkül be jelentősen. A fertőtlenítési gyakorlatban a legnagyobb problémát - nemcsak rezisztenciájuk, hanem gyakoriságuk miatt is.
Leggyakoribb veszélyességi helyek és kórokozók:
Az egészségügyben az enterococcusok, staphylococcusok, a Pseudomonas aeruginosa és az Acinetobacter baumannii, HIV, H1N1, H5N1,....
vírusok jelentik.
Élelmiszeripari gyártó, kiszerelő egységeknél, vendéglátóiparban az enterococcusok, staphylococcusok, coli candida salmonella okoz komoly veszélyforrást.
Szükség van tehát új fertőtlenítőszerekre, azonban az eddigi tapasztalatok szerint csak új fertőtlenítőszerek bevezetésével nem lehet a rezisztencia problémáját megoldani. Ugyanilyen fontos az fertőtlenítőszerek ésszerű és optimális alkalmazása a rezisztens kórokozók kiválogatódásának lehető csökkentése céljából és a hatékony infekció kontroll a rezisztens baktériumok, vírusok terjedésének megakadályozásához. Bármelyik is hiányzik a három közül, az fertőtlenítés hatékonysága csökken, költsége pedig nő.

Az az észlelés, hogy a kórokozók rezisztenssé tudnak válni az fertőtlenítőszerekkel szemben, gyakorlatilag egyidős az fertőtlenítőszerekkel. Már Fleming maga is észlelt penicillinre rezisztens Staphylococcus aureus törzseket. A legnagyobb gondot nem is az egészségügyben lehet észlelni, hisz ott a gyógyszergyárak révén egyre újabb és újabb antibiozikumokat fejlesztenek és használnak, - ami természetesen felgyorsítja a vegyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulását, - hanem a HACCP rendszerben működő élelmiszeripari gyártó és kiszerelő, illetve a vendéglátóiparban jelentkezik, hisz itt kevesebb gondot fordítanak a rezisztrencia kialalkulásának meggátlására.
A felgyorsult világunk számtalan módon és helyen avatkozik bele a környezetünket alkotó élővilágba. Az antimikróbás hatású anyagok is ezen beavatkozások közé tartoznak.
A bakteriális rezisztencia jelensége valójában nem más, mint a mikroorganizmusok populációiban bekövetkező olyan változás, amit a változó környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás kényszere indukál. Az fertőtlenítőszerek alkalmazás valójában csak szelektál, elpusztítva a gyengét, teret kínál a kórokozók populációiban eleve jelenlevő rezisztens egyedek szaporodásához.
A fertőtlenítőszerek alkalmazása óhatatlanul együtt jár a fertőtlenítőszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásával. Az összefüggések felismerése csak lassan megy, de kétségtelenül gyorsulóban van.
Cégünk ezért fejlesztette ki
PERIDOX (ÁF) Általános Fertőtlenítő termékcsaládot, mellyel ezt a veszélyt lehet kissebbíteni, illetve nagy biztonsággal megszüntetni.
Nézzük, konkrétan hogy hat a fertőtlenítőszerek alkalmazása a rezisztencia kialakulására.
Az fertőtlenítőszerek szelekciós hatása azon alapszik, hogy kedvező körülményeket teremtenek azon kórokozók szaporodásához, amelyek vagy exogén eredetű rezisztencia géneket szereztek, vagy spontán kromoszóma mutáció révén váltak rezisztenssé.
Amennyiben a rezisztencia exogen gén beépülésének következménye, az fertőtlenítőszerek szelekciós nyomásának addig nincs hatása, ameddig ez a gén a kórokozók populációban meg nem jelenik. Ha azonban a rezisztencia gén egy kórokozóba már bekerült, akkor nemcsak a klonális szaporodás indulhat meg, hanem a rezisztens gén átvitele is más egyedekbe.
Így a plazmidon vagy transposonon kódolt rezisztencia rövid időn - alig 4-5 hónapon - belül járványszerűen terjedhet, nemcsak azonos, hanem különböző kórokozók tagjai között is. Ezzel szemben, ha a rezisztencia kromoszomális mutáció következménye, többnyire elég nagy egy kórokozó populáció ahhoz, hogy legyen benne néhány eleve rezisztens mutáns, amely az érzékeny egyedek elpusztításában jelentkező szelektív nyomás következtében szaporodásnak indulhat.
Érdemes a rezisztenciával kapcsolatos néhány fontos ismeretet megemlíteni
1. A legfontosabb rezisztencia mechanizmusok:
- az fertőtlenítőszerek molekulát hasító, modifikáló enzimek termelése;
- fertőtlenítőszerek kötőhely változás;
- sejtfal permeabilitás csökkenés;
- efflux (a sejtbe már bejutott fertőtlenítőszerek gyors kipumpálása).
2. A kórokozókban számos rezisztencia mechanizmus található, ami egy ilyen élő szervezetben egyszerre 2-3 rezisztencia mechanizmus is jelen lehet ugyanazon fertőtlenítőszerrel szemben.
3. A fertőtlenítőszerek hatását a kórokozókkal szemben az úgynevezett minimális gátló koncentráció (MIC) meghatározásával jellemzi a biocid anyagokkal foglalkozó szakma.
A MIC az a standard körülmények között, in vitro meghatározott minimális fertőtlenítőszer koncentráció, amivel a vizsgált kórokozó törzs meghatározott mennyiségének szaporodását gátolni lehet. A hatékony fertőtlenítőszerek használatának alapfeltétele, hogy a fertőtlenítés során, az infekció helyén az adott fertőtlenítőszer koncentrációja meghaladja a baktérium MIC értékét. Mivel a rezisztencia kialakulásához tdőre van szükség, eztért a negyedéves, esetenként max. fél éves fertőtlenítőszer váltással ezt a problémát kezelni lehet.
A
PERIDOX (ÁF) Általános Fertőtlenítő termékcsalád ebben nyújt segítséget felhasználói számára.
4. A fertőtlenítőszerek egyes hatóanyagai között részleges keresztrezisztencia van.
Van, amikor a rezisztencia az összes származékot azonos mértékben érinti (a kórokozók a folyamatosan használt fertőtlenítőszerre rezisztens lesz), más esetekben a MIC emelkedés származékonként különbözik, így az egyik hatástalan lesz, a másik még aktív marad.
A kórokozók egyszerre - különböző mechanizmusokkal - többféle, egymástól struktúrájában alapvetően eltérő fertőtlenítőszerekkel szemben is rezisztensek lehetnek, amennyiben az időbeni váltást nem eszközli a felhasználó.
A megszerzett rezisztenciát a baktériumok nem vesztik el, állandó tulajdonságukká válik.
Általában azt tartjuk, hogy egy fertőtlenítőszerre azért válik rezisztenssé egy kórokozó, mert azt az fertőtlenítőszert sokat, vagy folyamatosan alkalmazzuk.
Ezért szükséges az időben jól behatárolt, - 3 havonkénti - fertőtlenítőszer váltása, mely kimondottan hátráltatja a rezisztencia kialakulását.
Cégünk ép ezért fejlesztette ki a
PERIDOX (ÁF) Általános Fertőtlenítő termékcsalád tagjait.
Negyedéves váltásokkal mindig más hatóanyag kerül a partnereinkhez.

Címkefelhő:

dugulás elhárító, dugulás elhárítás, haccp tisztítószerek, mosogatószer, tisztítószer, vízkőoldó, haccp, haccp program, haccp kompatibilitás, haccp system, haccp training, haccp plan, food safety haccp, haccp certification

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?

Ha problémás a takarítás, a tisztítás, a higiénia fenntartása és ehhez keres valami jó megoldást, akkor a PERIDOX a megoldás!

Feliratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
E-mail:

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
eXTReMe Tracker
developed by Centrumnet Systems