Belépés
FőoldalHírekKeresésRegisztrációBelépés

Dugulás elhárítás, bontás és csőgörény nélkül, garantált eredménnyel, olcsón, gyorsan, egyszerűen! Minden, ami a dugulással, dugulás keletkezésével, a dugulás elhárításával kapcsolatos, azt itt megtalálja!

Webáruház
Elérhetőségeink:

Lakossági felhasználók

PERIDOX termékek

Cikkek, érdekességek

Gy.I.K.

Adatvédelmi nyilatkozat

Mosogatószerek és környezetvédelem kapcsolata Mosogatószerek és környezetvédelem kapcsolata
2009-08-29 08:08:57

Mosogatószerek

Pár szó a mosogatószerekről, gondolatébresztőnek.

A mosogatás - ezt mindenki tudja - a szükséges rossz kategóriájába tartozik. Legyen szó lekossági felhasználóról, vagy üzemi mosogatást végző személyről. Mi is a mosogatás célja? A személyes higiénia és a fertőzésektől való félelem miatt az ételek elkészítéséhez, illetve a kész étel tálalásához mindenképpen tiszta, fertőtlenített eszközökre, terítékre van szükség. Nos, tetszik, nem tetszik, ehhez bizony szükséges a mosogatás, így a mosogatószer is. A mosogatószereknél a felhasználó jellege alapján két fő felhasználót kell megkülönböztetnünk. A lakossági, illetve az üzemszerű felhasználót. A mosogatószerek zömében olyan hatóanyagok vannak, amik erősen szennyezik a környezetet. Általában tele vannak klór és foszfát származékokkal. A jelenlegi gazdasági viszonyok mellett a nagy gyártók a kereskedelem árversenye miatt kénytelenek a hagyományos, tehát klór és foszfát alapú mosogatószereket gyártani, hisz a szükséges profitot így a legkönnyebb előállítani. Ráadásul a bevált gyártói gyakorlaton sem kell változtatni. A teljesség igénye nélkül, abc sorrendben pár nagyon kedvelt, jól bevált mosogatószer: Ajax, BIP, CIF, Dalma, JAR, PUR, Ultra...Tehát az egyik legnagyobb felhasználói réteg a lakossági terheli a lehető legjobban a mosogatószerekkel a környezetét.

Nézzük most az ipari, üzemszerű használatot folytató felhasználókat.

Itt is érdekes a helyzet, hisz azok a gyártók akik a lakossági területekre gyártanak és forgalmaznak, azok ezt a területet is uralják. A különbség annyi, hogy amig a lakossági kiszerelések maradnak a 0,5 - 1 literes kategóriában, az üzemszerű felhasználóknak 10-20 literes kiszerelésekben adják oda ugyanazt a terméket. Ugyanúgy tele klór és foszfát származékokkal.

Nézzük a következő ismérvet, ami megmutatja, hogy az általunk használt készítmény ténylegesen mennyire jó, használható. Ez a mutatóa termék higitási aránya, illetve az, hogy az elkészítettegységnyimunkaoldattal mennyi edényt tudunk elmosogatni.

A kiskereskedelmi forgalomba beszerezhető neves, vagy kevésbé neves termék esetében az átlag az 1:200, esetleg 1:400 higitási arány.

Szakreferenseink adatai alapján egyértelműen tudjuk, hogy az üzemszerű felhasználók körében sem mindig tudják, mi is az a pontos higitási arány és mit jelentenek ezek a csúnya számok, mondatok.

A könnyebbség kedvéért egy táblázat segítségével összefoglaljuk a hígítási arányokat, illetve a mosogatási képességet.

Három fázisú mosogatószerekhigitási aránya és a mosgatási képesség táblázatba foglalva 10 liter mosogatóvízre vonatkoztatva:
Készítmény: higitási arány 10 l vízhez mosogatási db szám
Kiskereskedelemben kapható átlagos termék 1:200 0,5 dl 30-40 db tányér
Kiskereskedelemben kapható jobb termék 1:400 25 ml 55-60 db tányér
PERIDOX (IM) Ipari Mosogatószer 1:1000 10 ml 60-80 db tányér
PERIDOX (KKM) Kézkímélő Mosogatószer

Két fázisú (kombinált) mosogatószerek hígítási aránya és a mosogatási képesség táblázatba foglalva 10 liter mosogatóvízre vonatkoztatva:
Fertőtlenítő készítmény: %-s arány 10 l vízhez mosogatási db szám
Kiskereskedelemben kapható fertőtlenítő mosogatószer 1-3% 1~3 dl 20-25 db tányér
Átlagos ipari fertőtlenítő mosogatószerek 0,5-1% 0,5~1 dl 25-30 db tányér
PERIDOX (KFM) Kézi Fertőtlenítő Mosogatószer 0,25% 25ml 40~50db tányér

A kiskereskedelmi forgalomba kapható mosogatószerek esetében a felhasználók a mosogatószer sűrűsége, illata és habzása, illetve a mosogatás közben a kéz csúszósságának érzete alapján gondolják, hogy az adott mosogatószer mennyire jó. Azt viszont tudni kell, hogy a sűrűséget, csúnya szóval a mosogatószer viszkozítását, egy harmadik - a környezetet súlyosan károsító anyaggal - a konyhasóval tudják beállítani. A kéz csúszóssága a bőrfelület mosogatószer általi elnyálkásodásának az eredménye, ami szárítja a bőrt és bőrirritációkhoz vezethet, plána ha a mosogatószerben lévő illatanyagtra amúgyis érzékenyen reagál a felhasználó. A habzásnak pedig első sorban esztétikai - nem látjuk mibe nyulkálunk - hatása van. Viszont ez a placebo hatás, sokba kerül mindenkinek, ugyanis sokkal több víz szükséges az öblítéshez, mint egy csökkentett habzású mosogatószer esetében. A komoly habzás egy másik közvetett problémát is okoz, amire nem is gondolnánk. A mosogatás után a mosogatóvizet lekell engedni a csatornába. Ha jó habos a vízünk, akkorsokkal több vízre vanszükséges az öblítéshez.A hab viszont nemtartalmazsemmi mosóaktív anyagot sem, ez miatt a csatorna oldalfalára rétegesen felrakódik aminek egy idő után a rendszer eldugulása lesz az eredménye. Tehát a dugulás gyorsabban és sűrűbben fog jelentkezni.

Összefoglaló táblázat a kiskereskedelmi forgalomban kapható mosogatószerek általános hatásairól
Jelenség Hatás Eredmény
Csúszós kéz kioldja a bőrfelületből a rugalmasságát biztosító telített zsírokat száraz kézbőr
Habzás Jóval több víz szükséges az öblítéshez költség növekedés
Oldószer nélküli, laza szerkezetű habképződés dugulások
Sűrűség Konyhasóval történő sűrűség beállítás esetén foltok az edényeken
szürkeség kialakulása
homályos felületek
vízkő kialakulása

{lang_langlist|news_langlist.html}: English
Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?

Ha problémás a takarítás, a tisztítás, a higiénia fenntartása és ehhez keres valami jó megoldást, akkor a PERIDOX a megoldás!

Feliratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
E-mail:

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
eXTReMe Tracker
developed by Centrumnet Systems