Belépés
FőoldalHírekKeresésRegisztrációBelépés

Dugulás elhárítás, bontás és csőgörény nélkül, garantált eredménnyel, olcsón, gyorsan, egyszerűen! Minden, ami a dugulással, dugulás keletkezésével, a dugulás elhárításával kapcsolatos, azt itt megtalálja!

Webáruház
Elérhetőségeink:

Lakossági felhasználók

PERIDOX termékek

Cikkek, érdekességek

Gy.I.K.

Adatvédelmi nyilatkozat

A téli útviszonyok közötti közlekedésről pár gondolat minden közlekedésben részt vevő részére A téli útviszonyok közötti közlekedésről pár gondolat minden közlekedésben részt vevő részére
2010-01-05 20:32:36

A közlekedésről általában, téli útviszonyok között

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint hazánkban csapadékos (havazás, ónosesős) időjárásra kell számítanunk. Az utakon közlekedőknek szeretnénk pár jó tanácsot adni, hogy a télre első sorban a szépsége miatt emlékezzünk és nem a kellemetlenségek, esetleg balesetek, anyagi károk okán. A tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz télben a közlekedés résztvevői hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges közlekedés veszélyeiről, ezért váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás.

Igen, nem csak az autósokról van szó, hanem a gyalogos forgalomban részt vevőkről is. Lassabban tudunk haladni ezért érdemes pár perccel előbb indulni otthonról. Ha nem lámpával védett gyalogátkelőhöz érkezünk, vegyük figyelembe, hogy hiába van nekünk elsőbbségünk az autósokkal szemben, a becsült féktávolság akár két háromszorosával számoljunk, mielőtt megkezdjük az áthaladást az úttesten. Idősebb, vagy bizonytalanabbul közlekedő gyalogosok pedig ha csak nem muszály, hagyják ki azt a pár napot, amíg az utak síkosak, jegesek.

Az autósok esetében mindenképpen javasolt, elvárható, hogy az útra kelők megfelelően felkészüljenek a téli útviszonyokra; ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni és tájékozódni a várható útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és PERIDOX (BAV) Tartós Jégmentesítő -t is!

Hangsúlyozzuk: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy a kellő mennyiségű üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig sohase az autó klímájához igazítsuk. Általában a reggeli órákban az utak lefagynak - az útszóró só -7Co felett hatástalan - és nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor. Különösen vigyázzunk, a hókotró munkagépek mögött, mert az út síkos lehet, ugyanis a só olvasztó hatása nem azonnali, ráadásul álszent módon - környezetvédelemre hivatkozva - érdesítőanyagnak nevezett kőzuzalékot is kiszórnak az úttestre, ami, ha elég közel megyünk a szóróautóhoz, könnyen felverődhet a szélvédőnkre és ezzel esetlegesen megkockáztatjuk a szélvédőnk betörését is. Ezért nagyon fontos, hogy ha sárga villogóval felszerelt gépeket pillantunk meg az úton, fokozatosan vegyük vissza a sebességet, nehogy rácsússzon autónk a munkagépekre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót is. A hókotrókat lemaradva kövessük, és ne próbálkozzunk az előzéssel, mert nem tudhatjuk, milyen az út állapota a munkagépek előtt. Nagyon fontos, hogy olyan közúti építmények esetében is lassítsunk - első sorban motorféket használva - ahol az út hídon, felüljárón visz át, mert ezek az útszakaszok a környezethez képest is jobban le tudnak hűlni, így a csúszásveszély fokozottabb! Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezzük biztonságba gépkocsinkat, és várjuk meg, amíg az út ismét járható.

A tűzoltók a 105-ös ingyenes segélyhívószámon értesíthetők. Ez akkor lehet indokolt, ha a közlekedést akadályozó, veszélyes helyzet elhárítása válik szükségessé, például egy elakadt autó, vagy egy kidőlt fa, továbbá ha személyi sérülés veszélye áll fenn.

Kapcsolódó termékek, cikkek:

Címkefelhő:

Útszóró só, balesetveszély, csúszós út, útszakasz, járda csúszás mentesítés, környezetvédelem, autópálya, síkosságmentesítés, ónos eső, téli útviszonyok, hószórás, jégoldás, jégmentesítés, fagyveszély, növényvédelem, útszóró sót helyettesítő anyagok

Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?

Ha problémás a takarítás, a tisztítás, a higiénia fenntartása és ehhez keres valami jó megoldást, akkor a PERIDOX a megoldás!

Feliratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Peridox termékek
Dugulás elhárítás
facebook TVK
E-mail:

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
eXTReMe Tracker
developed by Centrumnet Systems